Možné vady technologie LCD PDF Print E-mail
Written by Administrator   

Nejčastější vady LCD monitorů

První je vadný pixel/subpixel. Tato vada je notoricky známá.  U technologie TN se projevuje jako svítící bod (barva záleží na tom, jaké subpixely jsou vadné, v případě, že vypadnou všechny, svítí bod bíle). U ostatních technologií se projevuje jako černé místo. V případě, že vypadne jen subpixel, se projeví špatným zobrazením barvy (např. pokud vypadne červený subpixel a celý pixel má zobrazit barvu žlutou, tak místo ní zobrazí barvu zelenou - žlutá je v RGB červená + zelená).

Druhá je výskyt cizí částice. Tato vada se projevuje stejně jako "mrtvý" pixel s dvěma rozdíly. Obvykle zasahuje i do okolních pixelů. Máte-li tedy na monitoru více vadných pixelů, které jsou vedle sebe, jde s největší pravděpodobností o cizí tělísko. Druhý rozdíl je ten, že se na jakékoli technologii projevuje jako černý bod. V dnešní době se již tato vada pokládá za velmi vážnou a neměli byste s takovýmto monitorem přijít vůbec do styku. Pokud ano, je to důvod k reklamaci.

Další se nazývá "Line Defect" neboli čárová vada. Projevuje se svislou nebo vodorovnou čárou přes celý monitor. Výskyt této vady se může projevit i po určitém čase (obvykle do 2 měsíců provozu).

Poslední je trojice vad. "Spot", "Mura" a "Stain Mura". První z jmenovaných "Spot" se projevuje jako skvrna (obvykle tmavého odstínu) kruhovitého tvaru ve velikosti nad 5 mm. Zbývající dvě "Mura" a "Stain Mura" jsou tytéž skvrny, jen nepravidelného tvaru. "Stain Mura" má ještě navíc ostře ohraničený tvar a velikost obvykle také nad 5 mm. Tyto 3 vady jsou důvodem k reklamaci, avšak někteří výrobci si dávají podmínku, že vady musí být viditelné na šedé barvě (nejčastěji RGB [96,96,96]).


Jakou technologii vybrat?

Je velmi důležité si uvědomit, jaká práce bude na monitoru převládat. Pokud hledáte monitor na hraní her, je jasné, že budete koukat především po odezvě. V této kategorii v poslední době excelují 2ms TN panely. Jejich odezva je již natolik dobrá, že si dovolím tvrdit, že i zarputilý zastánce CRT změní názor. Bohužel TNka mají obvykle poměrně mizerné barevné podání a na dnešní dobu tragické pozorovací úhly, a to i přesto, že udávané úhly jsou 170° v obou směrech. Díky LED podsvícení se sice gamut těchto monitorů může hodně zlepšit, ale přesnost barev (dE) je stále celkem tragická.

Pokud hledáte univerzální panel pro časté sledování filmů, hraní her, ale zároveň se nechcete vzdát kvalitního barevného podání, je tu pro vás technologie S-PVA a A-MVA. Právě S-PVA od Samsungu v poslední době dosahuje opravdu výborných výsledků u odezvy, pozorovacích úhlů i barev. Barevný gamut díky novému LED podsvícení u některých panelů dosahuje perfektních hodnot a smazává se tak rozdíl mezi S-IPS a S-PVA. Samozřejmě S-IPS a AS-IPS jsou stále ještě trochu vpředu, ale rozdíl již není tak markantní jako před rokem.

Pokud hledáte monitor výhradně pro sledování videa, doporučuji opět technologii S-PVA a A-MVA. Dejte si však pozor, aby měl monitor vysoký jas (alespoň 450cd/m2). Důležitý je také poměr stran - nejvhodnější je 16:9, ale s tím se u počítačových monitorů nesetkáte, a tak volte 16:10. Dávejte si také pozor na odezvu, která v případě velkého překmitu může způsobit šum v obraze. Toho si sice všimnete jen při HD videu, ale zamrzí to.

A je tu třetí a poslední zaměření monitoru - profesionální nasazení v grafických aplikacích. Právě pro tyto účely je zde technologie S-IPS a její vylepšená verze AS-IPS. Pozorovací úhly jsou výborné bez výrazného barevného posunu, jas a kontrast klesá jen velmi málo, avšak při kritickém úhlu stále dosahuje oněch 10:1 apod. Pokud chcete skutečně profesionální monitor pro práci s grafikou, hledejte takový, co má Adobe RGB barevný prostor a nejlépe LED podsvícení. Samozřejmě pokud je dobře zvládnuté klasické podsvícení pomocí CCFL trubic, tak poslouží také velice dobře. Pro opravdové profesionály - vyžadujte od monitoru šestiosé barvy a 14bitové zpracování barev.